Voor jezelf opkomen

Voor jezelf opkomen is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Natuurlijk is het belangrijk om duidelijk je eigen grenzen aan te geven. Maar hoe ga je om met de reactie van de ander? We helpen je op weg met handige tips.

Als je met iemand praat, kan het soms moeilijk zijn om te zeggen wat je wilt of niet wilt. Misschien kun je niet goed uitleggen wat je bedoelt, of vind je het gewoon eng. Soms wil je voorkomen dat de situatie erger wordt of dat er ruzie ontstaat. Maar als je dat te vaak doet, vergeet je soms wat jij zelf wilt. Je zet jezelf eigenlijk te veel aan de kant.

Wil je weten hoe jij voor jezelf op kunt komen? Bekijk dan het onderstaande stappenplan.

In 4 stappen voor jezelf opkomen

  • Stap 1: Benoem het gedrag van de ander, zonder daarbij een oordeel te geven. Beschrijf gewoon wat er heeft plaatsgevonden.
  • Stap 2: Leg uit welk gevoel het gedrag van de ander bij jou oproept. In plaats van de ander direct schuldig te laten voelen, sta je stil bij wat het gedrag met jou doet.
  • Stap 3: Vertel  welke gevolgen het gedrag van de ander volgens jou heeft. Ook hier laat je weer weten dat het om jouw eigen mening gaat. Begin daarom je zin bijvoorbeeld met ‘’ik vind … ‘’, ‘’het stoort me dat …’’, ‘’het maakt me boos omdat…’’ of ‘’het doet me verdriet dat..’’.
  • Stap 4: Eindig met wat je zou willen, of welk gedrag van de ander je graag zou zien. Je staat daardoor niet alleen stil bij wat je vervelend vind, maar biedt ruimte om samen vooruit te gaan.

Voorbeelden

Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden:

  • We hadden om twee uur afgesproken, maar je was er niet. Ik voel me daardoor gefrustreerd en belazerd. Het stoort me dat jij je niet aan onze afspraak hebt gehouden, want ik had ook iets anders kunnen doen. Wil je voortaan op tijd afzeggen als je niet kan komen?
  • Je vraagt me plotseling of ik je ergens naartoe kan brengen. Ik voel me daardoor bezwaard, want nu kan ik niet meer. Het irriteert me dat je dit nu vraagt omdat ik nu al wat heb ingepland, terwijl je vorige week aangaf dat ik je niet hoefde te helpen. Wil je me daarom voortaan eerder op de hoogte stellen?

Oefenen maakt het makkelijk

Als je dit een paar keer oefent en probeert, is het gemakkelijker om voor jezelf op te komen. Zowel in bekende als in onbekende situaties. Hou tot slot rekening met het volgende:

  • Wanneer je opkomt voor jezelf, probeer dat dan beheerst en rustig te doen. Je zult zien dat dat veel meer indruk maakt dan wanneer je met veel ophef reageert.
  • Wanneer anderen verbaasd reageren zodra je op komt voor jezelf, hou je dan toch vast aan je stappenplan. In veel gevallen zul je zien dat de ander uiteindelijk jouw reactie ook waardeert.
  • Dat je kan opkomen voor jezelf, betekent niet dat je dat altijd per se moet doen. Er zijn situaties waarin het verstandig is om soms niet te reageren. Voel dus de situatie goed aan en kies je momenten goed!