Intens verdrietig voelen
Als je iets of iemand verliest, kun je je intens verdrietig voelen. Dat is logisch, want iets wat je liefhebt raak je niet graag kwijt. Vaak gaat verdriet na een tijd over, al duurt dit bij de één langer dan bij de ander.
Op zo’n moment is het belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om verdrietig te zijn. Dat mag best. Je bent iets verloren wat belangrijk is en daar mag je best verdrietig om zijn. Jouw verdriet zegt iets over wie je bent. Je zou namelijk nooit zo verdrietig zijn als je geen hartstocht had. Jouw verdriet is de keerzijde van iets moois.
Wat de reden van je verdriet ook is: vaak is het fijn als je meer grip op je gevoelens kunt krijgen. We geven je tips hoe je je verdriet kunt verwerken.
Verdriet is intens
Verdriet is één van de meest intense emoties. Bij veel mensen hoort bij verdriet een intens ongelukkig gevoel. Je kunt je heel moeilijk voorstellen dat het verdriet ooit overgaat.
Vaak is de oorzaak van verdriet duidelijk. Bijvoorbeeld een dierbare die overlijdt of een relatie die uitgaat. Maar ook ruzie, het verliezen van een baan of een verhuizing kunnen voor verdriet zorgen. Zelfs een droom die niet uitkomt, kan je verdrietig maken.
Verdriet verwerken heeft tijd nodig
Als je verdriet hebt, is tijd het beste medicijn. Hoe langer het duurt, hoe makkelijker het voor je zal worden. Jouw hoofd heeft tijd nodig om te wennen aan een leven zonder. Dat lukt niet in één dag en dat kan moeilijk zijn.
En dat is ook logisch: als iets of iemand heel belangrijk voor je was, is het normaal om daar lang last van te hebben.
Hoe lang mag zo’n periode duren? Daar is geen tijd voor te noemen. Iedereen went namelijk in zijn of haar eigen tempo.
Toch zijn psychologen het over één ding eens: het is ook weer niet goed om té lang te wachten tot het verdriet overgaat. Als je verdriet blijft, kun je het gaan opkroppen waar je somber of depressief van wordt.
Daarom willen we je in de rest van dit artikel helpen met tips om grip te krijgen op gevoelens van intens verdriet.
Wat voel je als je verdrietig wordt?
Iedereen beleeft verdriet anders. Toch zijn er bepaalde dingen die we bij veel mensen zien.
- Je bent ontroostbaar.
- Het verdriet kan aanvoelen als lijden.
- Er is weinig ruimte in je hoofd voor andere dingen.
- Je kunt pijn voelen. Je lichaam voelt gespannen en zwaar.
- Je moet huilen, hyperventileren of krijgt een paniekaanval.
- Slapen en eten wordt moeilijker. Hierdoor heb je geen energie en ben je snel moe.
Wat is het verschil tussen verdriet, rouw en depressie?
Verdriet, rouw en depressie lijken op elkaar, maar zijn andere dingen.
- Verdriet bestaat uit kortere momenten die telkens enkele minuten of uren kunnen duren. Deze momenten hebben te maken met een specifiek verlies. Bijvoorbeeld een vriend, familielid, relatie of baan. Op deze momenten voelt het heel zwaar, maar je kunt nog steeds genieten van kleine dingen (zoals lekker eten of een mooie film). Verdriet heb je een tijd en gaat daarna over.
- Rouw lijkt op verdriet, maar de momenten gaan maar niet over. Hierdoor ben je de hele dag door emotionele momenten; al kun je tussendoor soms nog wel van dingen genieten. Verspreid over de hele dag ben je het verlies aan het verwerken, omdat je nog niet kunt accepteren dat het leven verder gaat na jouw verlies. Soms kan deze periode een lange periode duren. >> Lees ook ons artikel over rouw.
- Depressie lijkt op rouw, zonder dat er een recente oorzaak voor is. Verdriet en rouw gaan namelijk over of het gaat steeds een stukje beter. Is dat niet zo, dan ben je misschien depressief geworden. >> Lees ook ons artikel over depressiviteit.
Verdriet bij een ander
Ook in jouw omgeving kan iemand verdriet hebben. Als iemand iets heftigs meemaakt – overlijden, een relatiebreuk of ontslag – dan kan diegene daar lang verdrietig van zijn. Iemand is daardoor down, huilt vaak, is snel afgeleid en in zichzelf gekeerd.
Oorzaken van intens verdrietig zijn
Vaak heeft intens verdriet een duidelijke oorzaak: een verlies.
- Een persoon. Dit kan gaan over een overlijden, maar ook een relatiebreuk of een goede vriend die verhuist of een kind dat op zichzelf gaat wonen.
- Een baan. Als je niet meer het werk kan of mag doen wat je zou willen, kun je daar verdrietig om worden. Logisch, want waarschijnlijk besteed je meer tijd aan je werk dan aan je hobby’s.
- Een passie. Ook een hobby of passie kun je verliezen, bijvoorbeeld omdat je er geen tijd of geld meer voor hebt.
- Een droom. Jouw dromen en ambities maken wie je bent. Als je een droom moet opgeven, kan dat heel verdrietig voelen.
- Een plek. Ook een verhuizing kan als een verlies voelen als je hield van je oude plek.
Plots huilen zonder reden?
Verdriet is een reactie op verlies, zoals een overlijden of relatiebreuk. Huilen is dan logisch. Kun je ook huilen zonder reden? Ja, dat kan. Je kunt bijvoorbeeld verdrietig worden uit angst voor verdriet. Bijvoorbeeld omdat je veel om iemand geeft en je afvraagt hoe het zonder diegene zou zijn. In dat geval ben je dus éigenlijk niet verdrietig zonder reden. Want in dat geval is het verdriet een reactie op een gedachte.
We noemen dit inbeelding. Inbeelding kan overal over gaan. Bijvoorbeeld: de gedachte dat je relatie ooit eindigt, je baan ooit stopt of je kind ooit het huis uit zal gaan.
Wat moet je doen als je verdrietig bent
Verdriet gaat vaak vanzelf over. Tips om jezelf in die periode niet te verliezen.
- Praat erover. Bijvoorbeeld met vrienden of familie. Want erover praten kan opluchten. Ook kun je dan rekenen op de steun van de omgeving.
- Schrijf het op. Vind je praten moeilijk? Schrijf het van je af. Vaak helpt dit om je gevoelens te begrijpen.
- Zorg goed voor jezelf. Verdrietig zijn vreet energie. Probeer op tijd naar bed te gaan en op vaste tijden te eten. En ook al heb je er geen zin in, zorg voor minstens een half uur lichaamsbeweging per dag.
- Vermijd alcohol en drugs. Vaak maken ze je verdriet juist heviger en zorgen ze dat het verwerken langer duurt. Ook kan het gemakkelijk overgaan in een verslaving.
- Let op de leuke dingen. Zorg voor afleiding en doe de dingen die je prettig of leuk vindt. Probeer vrienden te blijven zien, ook al zie je daar tegenop. Vaak geeft dit positieve
- Praat met je huisarts. Kom je niet van je verdriet af? Praat erover met je huisarts, want die kan je verder op weg helpen.
Tips voor een ander
Is iemand in je omgeving verdrietig? Dit kun je doen als je iemand’s naaste bent.
- Bied een luisterend oor en toon begrip. Geef geen ongevraagde adviezen of tips en forceer de ander niet. Weet je niet wat je moet zeggen of doen? Zeg dit dan ook tegen hem of haar.
- Probeer het niet ‘weg te praten’. Je kunt niet het verlies ongedaan maken, maar je kunt er wel voor de ander zijn.
- Blijf betrokken, bijvoorbeeld door op te bellen of langs te komen.
- Heeft iemand geen puf voor de dagelijkse taken? Even helpen in het huishouden kan ook heel fijn zijn.
- Stel voor om iets simpels samen te doen, zoals een wandeling of naar de winkel.
- Verdriet kan lang aanhouden. Duurt het te lang? Misschien kun je die persoon motiveren om een keer de huisarts om advies te vragen.
In contact komen met anderen
Heb je op deze pagina niet helemaal gevonden wat je zocht of wil je je laten adviseren door een professional? Misschien helpen de volgende opties je dan:
- Maak een afspraak met je huisarts of praktijkondersteuner GGZ.
- Kijk eens naar informatie over andere psychische klachten, misschien komen die meer overeen met wat je zoekt.
- Kijk eens naar alle tips en oefeningen die we hebben.
- Bekijk deze gratis online zelfhulpcursussen.
- Gedachten aan zelfdoding komen regelmatig voor bij depressie. Herken je dit bij jezelf? Neem dan eens een kijkje op 113.nl. Daar staan handige contacten die je kunt gebruiken
- Vraag een adviesgesprek aan bij Arkin aan via het volgende telefoonnummer: 020-5901330.